چهارسوق چیست؟

به محل تقاطع دو راسته اصلی بازار چهارسوق می‌گویند. اهمیت چهارسوق به موقعیت ویژه ارتباطی آن برمی‌گشت. آخرین اخبار و رویدادها در چهارسوق بین مردم رد و بدل می‌شد و مراودات اجتماعی شهر در چهارسوق شکل می‌گرفت. رویداد چهارسوق محلی برای شبکه‌سازی و تعامل فعالان تعلیم و تربیت است.

چهارسوق، اجتماعی است برای تجلی حرکت‌های امیدبخش و نوآورانه آموزشی و تربیتی؛ محلی برای اشتراک‌گذاری ایده‌ها و تجارب. چهارسوق شبکه فعالان تحول‌خواه تعلیم و تربیت است برای شبکه‌سازی و هم‌افزایی میان معلمان، دانشجویان، مدیران، فعالان فرهنگی، مدارس، مؤسسات، اهالی رسانه و حتی دانش‌آموزان و والدین دغدغه‌مند در حوزه تعلیم و تربیت.

نسل جدید معلمان، محیط‌های یادگیری را با روش‌های ابتکاری و دوست‌داشتنی مدیریت می‌کنند. مجموعه‌های نوپا، با نوآوری‌های جذاب روش‌های تربیت و یادگیری را کارآمدتر کرده‌اند. پژوهش‌گران و متفکرینِ دغدغه‌مند، به دنبال یافتن پاسخ‌های مؤثر برای مسائل نظام تعلیم و تربیت هستند. الگوهای آموزشی و تربیتی نوینِ بومی، در شهرها و روستاهای مختلف کشور سر برآورده‌اند؛ و زنان و مردانی بزرگ، با عزمی راسخ فرصت‌هایی کم‌نظیر برای رشد کودکان در روستاهای دورافتاده و مناطق صعب‌العبور فراهم آورده‌اند.

«چهارسوق» در سال ۱۳۹۲ توسط جمعی از معلمان و فعالان حوزه آموزش برای ارائه تجارب بومی تعلیم و تربیت در قالبی شایسته و تأثیرگذار متولد شد. شعار چهارسوق، «هم‌افزایی برای تحول در آموزش» است؛ یعنی «شناسایی، شبکه‌سازی و توان‌مندسازی فعالانی که در حال شکل‌دهی به تجربه‌ها و نظریه‌های بومی تعلیم و تربیت هستند».

چهارسوق به تدریج رشد کرده و اکنون به کانون شکل‌گیری یک شبکه مردمی گسترده و اثرگذار در حوزه آموزش تبدیل شده است. چهارسوق در حال حرکت به‌سوی شکل‌دهی جامعه فعالان تحول‌خواه تعلیم و تربیت است. جامعه چهارسوق از اعضای حقیقی و حقوقی متنوعی تشکیل خواهد شد که دغدغه مشترک‌شان، تحول‌خواهی بومی در نظام آموزشی است. چهارسوق در این مسیر ضمن تاکید جدی بر پذیرش تنوع دیدگاه‌ها، به‌طور کلی به مبانی بومی و اسلامی در تعلیم و تربیت توجه دارد و اسناد بالادستی مرتبط با نظام تعلیم و تربیت را به‌عنوان چهارچوب‌های کلاندر مسیر این حرکت مدنظر قرار می‌دهد. جامعه چهارسوق به‌تناسب نیازهای  فعالان تعلیم و تربیت در داخل و خارج از کشور، عناصر و پدیده‌هایی را در درون خود تعریف خواهد کرد و تلاش می‌کند منابع موردنیاز برای اجرایی‌شدن این عناصر را فراهم آورد.

رویداد چهارسوق با حضور صدها شرکت‌کننده از سراسر کشور، بزرگترین گردهمایی مردمی فعالان تعلیم و تربیت کشور است. بخش سخنرانی‌های چهارسوق همواره یکی از بخش‌های جذاب و پرطرفدار چهارسوق بوده است. سخنرانان چهارسوق از میان داوطلبانی انتخاب می‌شوند که در حوزه تعلیم و تربیت دارای نظریه، تجربه یا ایده بومیِ نوآورانه، ارزشمند و امیدبخش باشند. در رویدادهای چهارسوق، ده‌ها سخنرانی توسط طیف وسیعی از افراد مرتبط با حوزه آموزش نظیر معلمان موفق، مدیران ارشد نظام آموزشی، اساتید دانشگاه، نویسندگان و طراحان ارائه شده است.

«شبکه‌سازی» میان فعالین تعلیم و تربیت، به‌عنوان فعالیت محوری رویداد چهارسوق مورد توجه قرار دارد. این توجه در رویدادهای اخیر به‌طور ویژه مدنظر قرار گرفته است. با توجه به تجربه قبلی و مرجعیت سخنرانان پیشین چهارسوق در فضای مخاطبان رویداد، این عزیزان به‌عنوان تسهیل‌گر شبکه‌سازی در حوزه موضوعی فعالیت خود همراه چهارسوق هستند.

با توجه به اهمیت نشر اخبار و اطلاع‌رسانی خبری از فضای تعلیم و تربیت و ضرورت ایجاد جریان خبری از حرکت‌های امیدآفرین، چهارسوق با حمایت مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری اولین دوره اهدای «جایزه خبر تعلیم و تربیت ایران» را هم‌زمان با چهارسوق یازدهم برگزار کرد. در نهایت، بیش از ۶۰ اثر که در یک سالِ منتهی به رویداد در رسانه‌ها منتشر شده بود، به دبیرخانه رویداد رسید؛ که پس از دو مرحله انتخاب و داوری، ۸ نامزد نهایی اعلام و در روز رویداد ۳ اثر شایسته‌ی تقدیر و برنده‌ی اولین جایزه خبر تعلیم و تربیت ایران شناخته شدند.

برگزیدگان اولین دوره جایزه خبر تعلیم و تربیت:

چرا زور وزیر به مافیای کنکور نمی‌رسد؟ – گزارشی تحلیلی از وضعیت کنکور در ایران – سرکار خانم اعظم پویان از روزنامه شرق

حالتان در مدرسه «نرجس» خوب می‌شود – گزارشی از مجتمع نابینایان نرجس تهران – سرکار خانم مریم عابدینی از خبرگزاری فارس

اوقات فراغت کاری – گزارشی از طرح خوداتکایی مدرسه شبانه‌روزی ام‌هانی تبادکان مشهد – سرکار خانم سعیده باقری از ماهنامه رشد معلم

چهارسوق رویدادی «مردم‌نهاد» و «عام‌المنفعه» است: «مردم‌نهاد»بودن چهارسوق به این معناست که چهارسوق از نظر سازمانی و حقوقی زیرمجموعه هیچ‌یک از نهادهای دولتی نیست و با مشارکت و هم‌افزایی افراد و مجموعه‌های دغدغه‌مند در حوزه فرهنگ و آموزش برگزار می‌شود. «عام‌المنفعه»بودن چهارسوق به این معناست که بنیان‌گذاران چهارسوق، هیچ مبلغی را تحت عنوان سود از درآمدهای چهارسوق برداشت نمی‌کنند. تمام درآمدهای چهارسوق در مسیر پیشبرد اهداف چهارسوق و رشد و نوآوری در نظام تعلیم و تربیت صرف خواهد شد.

رویداد نوآوری‌های چهارسوق با دغدغه و تلاش جمعی از جوانان فعال در حوزه تعلیم و تربیت و با همراهی افراد و نهادهای فعال در حوزه فرهنگ و تربیت شکل گرفت و به یاری خدای بزرگ بالندگی و اثربخشی آن ادامه خواهد داشت. هم‌اکنون چهارسوق با سرمایه‌ای شامل نیروهای خبره و دغدغه‌مند، تجربیات ناب و ارزنده، شبکه ارتباطی گسترده و متنوع از صاحب‌نظران و نهادهای فعال در حوزه تعلیم و تربیت و دارا بودن اعتبار قابل توجه در جامعه تعلیم و تربیت کشور، در آستانه پرواز به سوی افقی بلندتر قرار دارد. افقی که در آن، پیشرفت و تعالی جهان اسلام را از رهگذر تحول در نظام تعلیم و تربیت با همراهی همه فعالان و نهادهای دغدغه‌مند دنبال می‌کند.

چهارسوق در طی این مسیر امیدبخش، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند یاری همه دغدغه‌مندان است.

https://www.chaharsoogh.ir/همکاری-با-ما/